Antalyada ‘Safran Korkutelinde Üretiliyor

Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi projesinden 30 bin TL hibe almaya hak kazanan Antalyalı Üretici Bilgin Akyol, Antalyada bir ilki gerçekleştirerek, Altın Çiçek olarak da adlandırılan Safran yetiştirmeye başladı.

Antalyada ‘Safran Korkutelinde Üretiliyor
  • 29 August 2018, Wednesday 12:05
Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi projesinden 30 bin TL hibe almaya hak kazanan Antalyalı Üretici Bilgin Akyol, Antalyada bir ilki gerçekleştirerek, Altın Çiçek olarak da adlandırılan Safran yetiştirmeye başladı.
Devletin, kırsal kalkındırma verdiği destekler kapsamında ‘Genç Çiftçi Projesinden hibe desteği alan üretici Bilgin Akyol, Korkuteli İlçesi Yeşilyayla Mahallesinde ‘Safran bitkisini yetiştirmeye başladı. İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri denetiminde ekim öncesi tarla hazırlık ve ekim aşamalarını tamamlayan Bilgin Akyol, Safranın hangi alanlarda kullanıldığı ve nelere iyi geldiğiyle ilgili araştırmalar yaptığını belirterek “Safran kozmetik, gıda, sağlık, ilaç ve kimyasal sanayi gibi bir çok alanda kullanım imkanı sunuyor. Osmanlı döneminde 8-10 ton arası üretilen safranın günümüzde en başta Safranbolu olmak üzere tüm Türkiye için toplam üretim miktarı 100 kilo gibi düşük bir rakam. Üretimi kolay ve su istemeyen bir bitki olan Safranın satış fiyatı ise 25-30 bin TL / KG civarında seyrediyor” dedi.
Tüm Dünyada kabul görmüş Safranal değerin 190 ve üzeri olduğuna dikkat çeken Bilgin Akyol, Türkiyede bu değerin çok üstünde ürün elde edildiğini biliyoruz ve bizim de en büyük hedeflerimizden bir tanesi Safranal değeri yüksek, kaliteli ürün üretmek şeklinde konuştu.

Safran bitkisinin özellikleri
Sonbaharda çiçek açan ve 20-30 cm yüksekliğe ulaşabilen soğanlı bir bitkidir. Mor renkli bitkinin çiçeklerinde üç tepecik vardır ve şu her derde deva ve dünyanın en pahalısı olarak bilenen safran baharatı da işte bu üç tepeceğin kurutularak toz haline getirilmesiyle elde edilir. Gıda, parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında safran ayrıca binlerce yıllardır şifa verici bitki olarak tüketilir. Safranın keskin ve acımsı tadına rağmen çok eski tarihlerden beridir iştah açıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Sinirleri uyarıcı etkisi sayesinde cinsel isteği ve performansı artırır; yine aynı özelliği sayesinde menstrüasyon döneminin daha ağrısız geçmesine yardımcı olur. Ama bu özellik, aynı zamanda, safranın hamilelik döneminde kullanılmasını da tehlikeli hâle getirir: Safran, hamilelikte düşüğe sebep olabilir.
Ayrıca, iştahı düzenleyerek obeziteye karşı da önemli bir yardımcı görevi görür. Amerikada yapılan bir araştırma, günde 176.5 gram safran tüketen kişilerde zararlı abur cubur yeme isteğinin yüzde 55 oranında azaldığını ortaya koymuştur.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık