Baklavacılar Kralından Patent Tepkisi

Baklavacılar Kralı olarak tanınan ve Türkiyenin en ünlü baklavacısı Nadir Güllü, baklava sektöründe krize yol açan ‘midye baklava kavgasında Türk Patent Enstitüsü (TPE)nin geri adım atarak patenti iptal etmesini olumlu bulduğunu söyledi.

Baklavacılar Kralından Patent Tepkisi
  • 03 October 2018, Wednesday 12:02
Baklavacılar Kralı olarak tanınan ve Türkiyenin en ünlü baklavacısı Nadir Güllü, baklava sektöründe krize yol açan ‘midye baklava kavgasında Türk Patent Enstitüsü (TPE)nin geri adım atarak patenti iptal etmesini olumlu bulduğunu söyledi.
Güllü, buna benzer tartışmaların yaşanmaması için Valilik ve ilgili kurumların önlem almasını istedi.
Uluslararası Gastronomi Festivali GastroAntepe katılmak üzere Gaziantepe gelen İstanbul Karaköy Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, baklava sektöründe büyük tartışmalara neden olan “midye baklava” konusunda açıklamalarda bulundu. Güllü, “Bir ürüne patent alıp tescil ettirmek için o ürünün buluşunun ve tasarımının tamamen size ait ve içeriğinde kullanılan malzemelerin farklı olması gerek. Midye baklava, Antepli baklavacıların yaptığı 100 çeşit tatlıdan sadece biri. Bütün baklavacıların yaptığı ve herkesin bildiği bir tatlı çeşidi. TPE az kalsın bir kaosa yol açacaktı. Neyse ki kısa sürede hatadan dönüldü” dedi.
Midye baklava tescili ayıptır
Nadir Gülü, dünyaca ünlü Antepli baklavacıların havuç dilimi, şöbiyet, kare baklava, bülbülyuvası ve sarı burma gibi onlarca baklava ve tatlı çeşidi ürettiğini midye baklavanın da bu çeşitlerden biri olduğunu ifade ederek, “TPEden tescil alan kişi gerçekten ayıp etti. TPEde bu ayıbı fark ederek, zaman geçirmeden tescili iptal ederek doğrusunu yaptı. Çünkü ürünle, meslekler paylaştıkça güzelleşir. Eliyle iş yapana işçi, kafasıyla iş yapana usta ve yüreğiyle iş yapana zanaatkar derler. Bir ürünü ilk yapana herkes saygı duyar” şeklinde konuştu.
Baklavayı dedemin dedesi Halepten Antepe taşıdı
Yaklaşık 200 yıllık bir firmanın 5inci kuşak temsilcisi olarak, dedesinin dedesin Halepten Antepe taşıyarak kentte ilk baklava üretimini başlatmış olmasının gururunu yaşadığını anlatan Nadir Güllü, baklavanın Antepte üretilmesiyle kendi ailesinin sayısız baklava ustası yetiştirdiğine dikkat çekti.
Şeker, Kalp ve çölyak hastaları için özel baklava
Güllü, baklavanın en lezzetli türlerinden birisi olan şöbiyet çeşidini de kendi amcasının icadı olduğunu anlatarak, “Şöbiyet baklavasının ünü tüm ülkeye ve dünyaya yayıldı. Bugün birçok firma ve usta tarafından yapılıyor. Ben de Nadir Güllü olarak Türkiyede ilk kez şeker hastaları, kalp hastaları ve çölyak hastaları için baklava çeşitleri üretiyorum. Bu baklavaları üretebilmek için doktorlar, eczacılar ve uzmanlardan oluşan büyük bir ekiple yıllarca çaba harcadık. Ama bunlara patent almak aklımın ucundan dahi geçmedi. Çünkü Antepe ve Türkiyeye mal olmuş baklava gibi ürünlerin patentinin alınmaya kalkışılması gerçekten mesleğimize yapılan bir saygısızlıktır. TPEnin de bu tür şeylere izin vermemesi ve başvuruları değerlendirirken daha hassas incelemeler yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
Midye tatlısına baklava denilemez
Güllü, aslında midye tatlısına baklava denilmemesi gerektiğine de dikkat çekerek, “Baklava yapılırken sadeyağ ile yağlanmış tepsiye aralarına sadeyağ serpiştirilerek yerleştirilen 15-20 kat ince yufkanın üzerine sadeyağ konulup, sadeyağın üzerine ise öğütülmüş boz iç Antep fıstığı serpilir. Antep fıstığı katmanının üzerine yeniden aralarına sadeyağ sürülerek 15-20 daha kat yufka yerleştirilir. Baklava böyle yapılır. Midye tatlısı ise baklava değil tatlı çeşididir. Baklava, tüm tatlıların babasıdır ve ilk doğduğu yer Topkapı Sarayıdır ve padişahlar için yapılırdı. Daha sonra Halepe kadar yayıldı ve Halepten de Antepe geldi. Bugün dünyanın en lezzetli baklavaları Antepli ustalar tarafından yapılmaktadır” diye konuştu.
Nadir Güllü, baklava çeşitlerine tescil alınacaksa bunu Valilik ve meslek kuruluşlarının kent adına coğrafi tescil olarak alması önerisinde bulundu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık