Çiftçiler Tütüncülüğü Bırakıp Kavuna Yöneliyor

Kalede son yıllarda gözde ürün haline gelen kavunlarda hasat dönemi başlarken, çiftçiler kavunlarını Türkiyenin dört bir yanına gönderiyor. Verimlerin düşük olmasına rağmen kavunların kaliteli ve lezzetli olduğunu belirten çiftçiler, bir mahalleden günde 15 römork kavun sattıklarını ifade ediyor.

Çiftçiler Tütüncülüğü Bırakıp Kavuna Yöneliyor
  • 06 September 2018, Thursday 9:42
Kalede son yıllarda gözde ürün haline gelen kavunlarda hasat dönemi başlarken, çiftçiler kavunlarını Türkiyenin dört bir yanına gönderiyor. Verimlerin düşük olmasına rağmen kavunların kaliteli ve lezzetli olduğunu belirten çiftçiler, bir mahalleden günde 15 römork kavun sattıklarını ifade ediyor.
Denizlinin Kale ilçesine bağlı Karaköy Mahallesinde son yıllarda tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan kavunlar Türkiyenin dört bir yanına gönderiliyor. Çevre il ve ilçelerden gelen talep üzerine kavun yetiştiricileri tarlalarından topladıkları ve ekiminden hasadına kadar bin bir emek verdikleri kavunlarını köy meydanına getirerek alıcıları bekliyor. Tarlalarının baştan aşağı kavunla dolduran çiftçiler kişi başı 2-3 ton kavun sattıklarını mahallede de günlük toplamda 15 römork civarında kavun satıldığını ifade ediyor. Türkiyenin dört bir yanından, özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinden tüccarlar ya da halciler Karaköye gelip buradan tonlarca kavun götürüyor. Asıl geçim kaynağı tütüncülük olan mahalle sakinleri topraklarının kavuna elverişli olduğunu, yetiştirdikleri kavunların diğer bölgelere göre daha tatlı olduğunu fark edip kavunculuğa başlamış durumda. Çiftçiler mahallelerinde bir pazar yeri olmadığı için kavunlarını güneşin altında sıcakta satmak zorunda kalıyor.

“Malımız Türkiyenin her yerine gidiyor”
Kavunlarını Türkiyenin her yerine gönderdiklerini ifade eden kavun yetiştiricisi Hasan Hüseyin Mutluluk, “Kavunlarımız mayer, güzel, tatlı. Kendimi yetiştiriyoruz, susuz. Malımız Türkiyenin her yerine gidiyor. Be sene, Serik, Alanya, Manavgat, Burdur, Bodrum, Marmaris, Köyceğiz, Datça her tarafa gönderiyoruz, Aydın, Muğla, Söke. Bu sene kalitesi güzel ama, verimden biraz düştü. Geçen yılki verim yok. Allaha şükür bu sene fiyatlarımız güzel de girdilerimiz pahalı , gübre mazot çok pahalı, ilaçlarımız pahalı. Ne kadar para olsa da girdileri karşılamıyor. Günlük getiriyoruz, köylü olarak 15-20 römork falan satıyoruz burada. Her yerden geliyorlar, tüccarlar olsun, halciler olsun geliyorlar alıyorlar. Malımız elimizde kalmıyor Allaha şükür, gidiyor” dedi.

“Biz bu kavunculuğa yeni başladık”
Emekli olduktan sonra kavun yetiştirmeye başladığını aktaran Hasan Hüseyin Topuzayak da, tarlalarının şeker oranının fazla olduğunu belirterek, “Biz bu kavunculuğa yeni başladık. Bizim tarlalarımızın şeker oranları yüksek olduğu için bizim kavunlarımız çok tatlı. Biz ikinci sene daha bu mahsulü yetiştiriyoruz. Türkiyenin her yerinde Karaköy kavunu olarak namlı. Ben daha önce minibüsçülük yapıyordum, taşımacılık yapıyordum. Emekli oldum bıraktım, şimdi kavun yetiştiriyoruz. Bu bölgede en tatlı kavun, Tavas Ovasında Karaköy kavunu var” şeklinde konuştu.

“Topraklarımıza daha önce kavun ekilmediği için tadı daha güzel”
Tarlalarında daha önce kavun yetişmediği için kavunların tadının güzel olduğunu ifade eden Mehmet Fındaklı ise, “Bizim yerlerimize daha önce kavun ekilmediği için, devamlı arpa, buğday, tütün ekildiği için kavunlarımız çok lezzetli tatlı. Tütün dikiyorduk, arpa buğday ekiyorduk, hayvancılık yapıyorduk ama kavun ekmiyorduk. Kavunu ekmeye başladık, baktık tadı çok tatlı, Antalyadan Bodrumdan, Marmaristen, Sökeden gelmeye başladılar” dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık