Hassada Pekmez Sezonu Başladı

Hatayın Hassa ilçesinde geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez sezonu başladı.

Hassada Pekmez Sezonu Başladı
  • 30 August 2018, Thursday 8:59
Hatayın Hassa ilçesinde geleneksel yöntemlerle yapılan pekmez sezonu başladı.
İlçenin kırsal kesiminde doğal olarak yetişen yerli üzümler, büyük ocaklarda işlenerek, 14-15 saatlik bir işlemden geçiriliyor. Üzümün suyu geleneksel yöntemle çıkarıldıktan sonra odun ateşinde kaynatılarak yapılan pekmek sofraları süsleyen şifaya dönüyor.
Hassa Belediye Başkan Yardımcısı Recep Tufan, Hassaya has üzümün pekmeze dönüşüm yolculuğunu anlattı. Meserelerde üzümlerin çiğnenerek sıkıldığını içerisine üzüm toprağı denilen, beyaz toprak atıldığını belirten Tufan, Bu toprak üzüm suyunun çökelmesini sağlıyor. Toprak katma işlemiyle şıranın durulması, çökelti oluşturması ve üzümden gelen ekşiliğin alınması sağlanıyor. Berraklaşan üzüm suyu, yayvan büyük kazanlarda kaynatılır. Odun ateşinde kaynatılan üzüm şırası sürekli savrulur. Kaynayan şıranın üzerinde köpükler oluşur. Şıranın üzerindeki köpük sarı rengini aldığı vakit, şıra pekmez halini almış demektir.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık