Yozgatta Yılda 40 Bin Testi Kırılıyor

Testi kebabıyla ünlü Yozgatta, yılda 40 bin testi kırılıyor. Yozgatın tescilli yemeğini tatmak isteyenler, kente akın ederken pişirildikten sonra testisi kırılarak çıkarılan kebap, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

Yozgatta Yılda 40 Bin Testi Kırılıyor
  • 01 August 2018, Wednesday 9:39
Testi kebabıyla ünlü Yozgatta, yılda 40 bin testi kırılıyor. Yozgatın tescilli yemeğini tatmak isteyenler, kente akın ederken pişirildikten sonra testisi kırılarak çıkarılan kebap, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.
Yozgatın yöresel lezzetlerinden biri olan testinin içine konan et, sebze ve baharatların pişirilmesiyle oluşturulan testi kebabını yiyebilmek için kentteki lokantalarda yılda yaklaşık 40 bin testi kırılıyor. Damaklarda muhteşem bir tat bırakan ve özenle hazırlanan testi kebabı için ilk önce kuru soğan, domates ve biber doğranarak sarımsakla bir kaba konuyor. Tercihe göre kuzu ve dana etiyle birleşen sebzelere baharatlar da koyulduktan sonra harmanlanıyor ve malzemeler testilere yerleştiriliyor. Özellikle Kuzu ve Bozok Yaylasında kekikle beslenen hayvanların etleri tercih ediliyor. Kuyruk yağı ve defne yaprağı ilave edildikten sonra testinin ağzı hamurla kapatılarak kebap pişirilmeye hazır hale getiriliyor. Meşe kömürüyle yakılan ateşte 2-2,5 saat arasında kalan testi, kırılmak için müşteriye götürülüyor. Lokantadaki çalışanlar tarafından testi kebabının hikayesi anlatıldıktan sonra müşteriden dilek tutulması isteniyor. Dileğini tutan müşteriler, çekiçle testiyi kırıyor ve afiyetle muhteşem lezzeti tadıyorlar.
Yurt dışından Yozgata tatil için gelen Birsel Dolu, testi kebabını çok beğendiğini söyleyerek, Ben yurt dışında kalıyorum. Ailece testi kebabı yemeye geldik. Çokta memnun kaldık. Çok lezzetliymiş. Daha önce tatmıştım ama bu kadar lezzetlisini hiç tatmamıştım. Herkese tavsiye ederim gelsinler Yozgatta testi kebabını tatsınlar dedi.
Gurbetçi Süleyman Reyhan ise, Avusturya Viyanadan geldik. Yozgatta çok mükemmel testi kebabı yapılıyor. Tadına doyamıyoruz. Tavsiye ederim, herkes gelsin tadına baksın. 2 yıldan beri testi kebabının özlemini yaşadık. Bugün de geldik. testi kebabımızı tattık şeklinde konuştu.
Uzun yıllar Yozgatta işlettiği lokantada vatandaşlara Yozgatın yöresel lezzetlerinden biri olan testi kebabını sunan işletme sahibi Zafer Özışık ise Yozgatta yılda yaklaşık 40 bin civarı testi kırdıklarını belirterek, Testi kebabı Yozgatın kendine has özel bir yemeği, Bozok Sancak Beyinden gelen bir geleneği devam ettiriyoruz. Bozok yaylalarında kekik kokan lezzetleri insanların damak tadına sunuyoruz. Yozgata yolu düşeni testi kebabı yemeyeni bu muhteşem lezzeti yemeye davet ediyoruz. Testi kebabımız meşe kömüründe 3 saatte pişiyor ve vatandaşların damak tadına sunuluyor. Yıllık Yozgatta 39 ile 42 bin arası testi kırıyoruz ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık