Pekmez, Geleneksel Yöntemlerle Yapılıyor

Kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken Kırşehir üzüm pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.

Pekmez, Geleneksel Yöntemlerle Yapılıyor
  • 27 September 2018, Thursday 16:31
Kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken Kırşehir üzüm pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Kırşehir genelinde olduğu gibi Kaman ilçesi ve köylerinde de bağ bozumu başladı. Toplanan üzümler, kışın tüketilmek üzere pekmez yapılmaya başlandı.

Pekmez yeteri kadar tanıtılamadığını söyleyen ve pekmezin özellikle kış dönemlerinde bir çok derde deva olduğunu söyleyen Asena Özdemir, Kırşehirde eskiden olduğu gibi büyük üzüm bağları artık yok. Küçük bahçelerde tel boylarına, asmalıklara ve hobi bahçelerine dikilen az miktardaki asmalardan arta kalan üzümler hasat edilerek yapılan meşhur Kırşehir pekmezini artık sadece kendimize yetecek kadar yapmaktayız” dedi.

Uzun uğraşlar sonrası hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan pekmezin el becerisi de gerektirdiğini anlatan Özdemir, Uzun uğraş ve zahmetler sonucu el işçiliği ile tamamen doğal yollardan hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen pekmezlerimiz kış mevsiminde her derde deva olarak kullanılır. Bir kilogram üzüm pekmezi, ortalama 5??6 kilogram üzümden çıkmaktadır. Pekmezlik üzümler çeşitli şekillerde sıkılır ve şırası elde edilir. Bu şıra üzerinde ekşiliği gidermek amacıyla ön kaynatma işlemi uygulanır. Bu sürenin sonunda bir gece dinlendirilen şıra tekrar kaynatma kazanına boşaltılır. Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapılır ve düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınır. Kaynama ilerledikçe şıranın üstü kırmızı köpük bağlar, şıra içten içe kızarır göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayardiye konuştu.

Özdemir, kışın tüketilen pekmezin insan vücudu için çok değerli olduğunu ve içerisinde zengin mineraller de barındırdığını belirtti.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık