Üzümler Tarlalara Son Kez Serildi

Denizlinin Buldan ilçesinde önemli bir geçim kaynağı olan üzüm yetiştiriciliğinde, bağlardan toplanan son üzümler kurutulmak üzere tarlalara serildi. Havaların sıcak olması durumunda yaklaşık 10 günde kuruyan üzümler, kuruyup toplandıktan sonra hasat mevsimi bu yıl için sona erecek.

Üzümler Tarlalara Son Kez Serildi
  • 13 September 2018, Thursday 10:53
Denizlinin Buldan ilçesinde önemli bir geçim kaynağı olan üzüm yetiştiriciliğinde, bağlardan toplanan son üzümler kurutulmak üzere tarlalara serildi. Havaların sıcak olması durumunda yaklaşık 10 günde kuruyan üzümler, kuruyup toplandıktan sonra hasat mevsimi bu yıl için sona erecek.
Denizlinin Buldan ilçesinde yetiştirilen ve önemli bir ihracat ürünü olan kurutmalık Sultaniye üzümlerinin hasadı, bağlardan toplanan son üzümlerin tarlalara serilmesiyle sona eriyor. Çoğu sofralık olarak satılan, kalanları ise kurutulan üzümler, Ağustos ayından itibaren tarlalara serilirken ilçede hasat mevsiminin sonuna gelindi. Bağlarda gündelik işçilerle toplanan üzümler daha sonra kuruması için önce su potasyumkarbonat ve zeytin yağından oluşan karışımla yıkandıktan sonra sergilere alınıyor. Bazı çiftçiler bağlarında tel sergileri tercih ederken, bazı çiftçiler ise yerde sermeyi tercih ediyor. Üzümler serildikten sonra mevsimsel sıcaklıklara göre yaklaşık 10 gün içerisinde kuruması bekleniyor. Kuruyan üzümler ise hem iç piyasada satılacak da hem de başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilecek.

“10-15 gün arasında üzümlerimiz kurumuş oluyor”
25 yıldır üzüm yetiştiriciliği yapan Tacettin Taşdöven, üzümlerini kurutmalık olarak hazırladıklarını belirtti. Bu yıl yaklaşık 30-35 ton kuru üzüm hasat ettiğini aktaran Taşdöven, üzümleri kurutulmasıyla ilgili olarak, “Ağustos ayında 8 ile 10 gün arası, Eylülde 10-15 gün arası, havaların sıcaklığına göre bu değişiyor. Bağdan tarım işçileri ile topluyoruz selelerle. Traktörlerle sergi yerlerine alıyoruz. Sergi yerlerinde seriyoruz, ilaçlamasını yapıyoruz potasa ile. Tekrar bir daha üstünden geçiyoruz, sonra kurumaya bırakıyoruz. 10-15 gün arasında üzümlerimiz kurumuş oluyor. Topluyoruz, çuvallıyoruz tekrar bunları bir daha işliyoruz, eleyerek, temizliğini yaparak” dedi.

“Bunlar yılın son üzümleri
Verimlerin bu sene çok düşük olduğunu aktaran Taşdöven, “Rekolte çok düşüktü. Normalde ben 85 dekar yer işliyorum. Yaklaşık 250 ile 320 ton arası değişiyordu, minimumda 250 ton yaş üzüm alıyordum. Şu anda bu 200 ton bile çıkmayacak. BU sene hakikaten çok düşük, verim yok. Bunlar yılın son üzümleri artık. Temmuzun sonunda başlar burada hasat, yaş kuru. Eylülün 10u gibi 15i gibi artık bitimine gelir” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık