Yerli Ve Milli Çeltik Tohumları Görücüye Çıktı
Türkiyenin çeltik ambarı olarak gösterilen Edirnede, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü tarafından ‘Çeltik Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi. Yerli ve milli tohumların tanıtıldığı etkinlikte, katılımcılara 41 farklı çeşit pilav ikram edildi.

Türkiyenin çeltik ambarı olarak gösterilen Edirnede, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü tarafından ‘Çeltik Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi. Yerli ve milli tohumların tanıtıldığı etkinlikte, katılımcılara 41 farklı çeşit pilav ikram edildi.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde gerçekleştirilen ‘Çeltik Tarla Günü etkinliğinde, yerli ve milli çeltik tohumları görücüye çıktı. Çeltik üreticileri ve ziyaretçiler, yeni geliştirilen teknolojiler ve çeltik çeşitlerini tarlada yerinde gördü.
“Çeltik üretiminde dünyada ilk 5 içerisindeyiz”
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Adnan Tülek, “Özellikle çalışma alanlarımızdan çeltik değerlendirildiğinde çeltikte ıslah çalışmalarında ülkesel ıslah koordinatörlüğü görevini yürütmekteyiz. Çeltik gıda güvenliği açısından küresel önem arz eden bir ürün olup ülkemizde kişi başına yaklaşık 8-9 kg tüketim söz konusudur. Dünya genelinde her yıl ortalama 490 milyon ton pirinç üretimi gerçekleşmekte, bunun 48-50 milyon tonu da uluslararası ticarete konu olmaktadır. Ülkemizde ise yılda yaklaşık 550 bin pirinç üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye birim alanda alınan verime baktığınızda dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. İklim itibariyle değişmek ile birlikte ilk 5te yer alıyoruz. 2011 yılında dekara 905 kg ile Türkiye çeltik veriminde dünyada birinci sırada yer almıştır” dedi.
“Yerli ve milli tohumlar için çalışıyoruz”
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da “Bölgemiz Türkiye açısından tohum üretimi ve bitki ıslahı için çok ideal bir coğrafyaya sahip. Tamamen bir tohum vadisi olabilecek bir alan. Tarımsal Araştırma Enstitümüzün yıllardan beri çok güzel tohum çalışmaları var. Bunun yanında bizler de uluslararası şirketlerin bu doyumsuz kazanç kapısı haline getirmeye çalıştıkları tohumculuk konusunda yerli ve milli tohum üretme konusunda Tarımsal Araştırma Enstitüsü yanında bizler de fakülte olarak yıllardan beri çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.
“Osmancık pirinci 20 yıldır dünya markası”
Edirne Valisi Günay Özdemir ise “Edirne ve Trakya olarak tarım ve hayvancılıkta hem bölgemizin hem ülkemizin hem de dünyanın sayılı alanlarından birisiyiz. Özellikle çeltik konusunda şu anda Türkiye üretiminin yarıya yakının Trakya bölgesi, Türkiyenin de yüzde 45ini Edirne olarak yapıyoruz. Bu da aslında Edirnenin tarım ve hayvancılık konusunda, özellikle çeltik konusunda ne kadar önemli bir şehir olduğunu, katkı sağladığını göstermekte. Ayrıca enstitümüz 25in üzerinde çeltik konusunda tohumluk ürettiğini biliyoruz aynı zamanda 97 yılında şu anda Türkiyede marka olarak bilinen Osmancık pirincinin aslında ıslah edildiği ve Türkiyeye kazandırıldığı ürünü Edirnedeki enstitümüz kazandırmıştır. Bu da bizim Edirnedeki bu enstitünün Türkiyedeki çeltik üretimine ne kadar önemli katkı sağladığını bu örnekle görüyoruz. 20 yıla yakın süredir de Türkiye ve Dünyada Osmancık pirinci marka halinde tüketilmekte” ifadeleri kullanıldı.
41 çeşit pilav ikram edildi
Çeltik Tarla Günleri programının son bölümünde ise özel bir firma tarafından katılımcılara Edirnede yetişen Baldo ve Osmancık pirinci ile birbirinden farklı meyve, sebze, baharat ve gıda ürünlerinden hazırlanmış 41 farklı çeşit pilav ikram etti. Katılımcılar, bol bol fotoğraf çekimi yaptı.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde gerçekleştirilen ‘Çeltik Tarla Günü etkinliğinde, yerli ve milli çeltik tohumları görücüye çıktı. Çeltik üreticileri ve ziyaretçiler, yeni geliştirilen teknolojiler ve çeltik çeşitlerini tarlada yerinde gördü.
“Çeltik üretiminde dünyada ilk 5 içerisindeyiz”
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Adnan Tülek, “Özellikle çalışma alanlarımızdan çeltik değerlendirildiğinde çeltikte ıslah çalışmalarında ülkesel ıslah koordinatörlüğü görevini yürütmekteyiz. Çeltik gıda güvenliği açısından küresel önem arz eden bir ürün olup ülkemizde kişi başına yaklaşık 8-9 kg tüketim söz konusudur. Dünya genelinde her yıl ortalama 490 milyon ton pirinç üretimi gerçekleşmekte, bunun 48-50 milyon tonu da uluslararası ticarete konu olmaktadır. Ülkemizde ise yılda yaklaşık 550 bin pirinç üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye birim alanda alınan verime baktığınızda dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. İklim itibariyle değişmek ile birlikte ilk 5te yer alıyoruz. 2011 yılında dekara 905 kg ile Türkiye çeltik veriminde dünyada birinci sırada yer almıştır” dedi.
“Yerli ve milli tohumlar için çalışıyoruz”
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da “Bölgemiz Türkiye açısından tohum üretimi ve bitki ıslahı için çok ideal bir coğrafyaya sahip. Tamamen bir tohum vadisi olabilecek bir alan. Tarımsal Araştırma Enstitümüzün yıllardan beri çok güzel tohum çalışmaları var. Bunun yanında bizler de uluslararası şirketlerin bu doyumsuz kazanç kapısı haline getirmeye çalıştıkları tohumculuk konusunda yerli ve milli tohum üretme konusunda Tarımsal Araştırma Enstitüsü yanında bizler de fakülte olarak yıllardan beri çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.
“Osmancık pirinci 20 yıldır dünya markası”
Edirne Valisi Günay Özdemir ise “Edirne ve Trakya olarak tarım ve hayvancılıkta hem bölgemizin hem ülkemizin hem de dünyanın sayılı alanlarından birisiyiz. Özellikle çeltik konusunda şu anda Türkiye üretiminin yarıya yakının Trakya bölgesi, Türkiyenin de yüzde 45ini Edirne olarak yapıyoruz. Bu da aslında Edirnenin tarım ve hayvancılık konusunda, özellikle çeltik konusunda ne kadar önemli bir şehir olduğunu, katkı sağladığını göstermekte. Ayrıca enstitümüz 25in üzerinde çeltik konusunda tohumluk ürettiğini biliyoruz aynı zamanda 97 yılında şu anda Türkiyede marka olarak bilinen Osmancık pirincinin aslında ıslah edildiği ve Türkiyeye kazandırıldığı ürünü Edirnedeki enstitümüz kazandırmıştır. Bu da bizim Edirnedeki bu enstitünün Türkiyedeki çeltik üretimine ne kadar önemli katkı sağladığını bu örnekle görüyoruz. 20 yıla yakın süredir de Türkiye ve Dünyada Osmancık pirinci marka halinde tüketilmekte” ifadeleri kullanıldı.
41 çeşit pilav ikram edildi
Çeltik Tarla Günleri programının son bölümünde ise özel bir firma tarafından katılımcılara Edirnede yetişen Baldo ve Osmancık pirinci ile birbirinden farklı meyve, sebze, baharat ve gıda ürünlerinden hazırlanmış 41 farklı çeşit pilav ikram etti. Katılımcılar, bol bol fotoğraf çekimi yaptı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!